Kapelusz: 10-20 cm, biały, z wiekiem ochrowoplamisty, młody wypukły, później pośrodku wklęsły, następnie lejkowaty do miseczkowatego; powierzchnia delikatnie filcowata, wełnista, omszona, przeważnie z cząstkami ziemi, liśćmi lub igłami; brzeg długo podwinięty.
Blaszki: Białe, później ochrowożółtawe, rzadkie, często rozwidlone i grube, prosto przyrośnięte do krótko zbiegających.
Trzon: Biały do słabozóltawego, miejsca naciśnięte jasnoochrowate, krótki i gruby, delikatnie filcowaty. Miąższ: Biały, potem kremowożółtawy, zwarty, twardy. Zapach przyjemny, smak ostry.
Mleczko: Biale, niezbyt obfite, ostre.
Występowanie: W lasach liściastych i iglastych. Owocniki od lipca do listopada.
Informacje: Ze swoimi prawie 20-centymetrowymi owocnikami należy do największych mleczajów. Bardzo do niego podobny gołąbek smaczny  nie wydziela jednak mleczka. Kapelusze obu gatunków wskutek podziemnego rozwoju są pokryte cząstkami ziemi.


mleczaj chrzastka