Kapelusz: 4-8 cm, cytrynowożółty do ochrowatego, miody wypukły, później rozpostarty, następnie wklęsły; powierzchnia błyszcząca, skórka ściągalna.
Blaszki: Biale, gęste, bardzo kruche, ku brzegowi kapelusza często rozwidlone, zatokowato wycięte.
Trzon: Biały, stary nieco poszarzały, cylindryczny, stary gąbczasty; podstawa nieco zgrubiała.
Miąższ: Biały. Zapach slaboowocowy, smak czasem łagodny, przeważnie ostry.
Występowanie: W lasach liściastych, ale głównie w iglastych, bardzo częsty. Owocniki od czerwca do października.
Informacje: Można go pomylić ze słabo trującym gołąbkiem żółciowym, który ma jednak trzon kremowy do jasnożóltawego i znacznie ostrzejszy smak. Jadalny gołąbek jasnożółty różni się złocistożółtym kapeluszem, szarawym trzonem i łagodnym miąższem. Rośnie na kwaśnych glebach, często na torfowiskach pod brzozami.


golabek brudnozolty